Gyümölcseink

Megkóstolni és megszeretni!

Málna

Málna

Hazánk éghajlati adottságai kedvezőek a málna termesztésére. A nagyobb árugyümölcsösök elsősorban az északi megyékben (Nógrád, Heves és Pest északi része) találhatók, de Győr-Moson-Sopron és Somogy megyében is vannak ültetvények. A házikertekben is találkozhatunk ezzel az igen ízletes, sok célra felhasználható, szinte már hungarikumnak számító gyümölccsel. Nagyon fontos a megfelelő fajta kiválasztása. Napjainkban legnagyobb felületen a Fertődi Zamatost termesztik. Jó sarjképzésének, betegségekkel szembeni kiváló ellenálló képességének és kellemes ízű termésének közsönhető népszerűsége.

A BenedekGyümölcsFarm választása Autumn Bliss fajtára esett. Ez úgynevezett sarjon termő fajta, amelynek jellegzetessége, hogy már az első éves növekményen (a sarjakon) is hoznak termést. Ennek következtében a málnaszezon megnyújtására alkalmasak, az őszi málna pedig választékbővítő, magasabb áron értékesíthető. Termesztés-technológiájuk sajátos eleme, hogy ősszel a szüret befejeztével az egész ültetvényt tarra vágják, a szárakat pedig megsemmisítik, így a következő évben a tövek ismét a sarjakon teremnek. Ezzel a módszerrel a málna legnagyobb növényvédelmi problémája, a vesszőpusztulás is kiküszöbölhető. A sarjon termő őszi málnánk a hagyományosan termesztett fajták után érik, egész a fagyokig szedhető.

Termesztett fajtáink:

Autumn Bliss (Blissy): Angliában több termesztésben lévő fajta keresztezésével állították elő. Az eddigi honosító kísérletek alapján a hazai klímához legjobban alkalmazkodó, legértékesebb árutulajdonságokkal rendelkező fajta.

Az éves vesszői erősen tüskések, egyenesen növők, támrendszerként csak egyszerű dróthálóra van szüksége. Termése nagy, tompa kúp alakú, színe halvány pirosból sötét pirosba hajló. Gyümölcshúsa közepesen szilárd, a vacokkúphoz közepesen erősen ragad, jól szüretelhető. A nyári és őszi termése összefolyik, nem különíthető el egymástól. Nagyméretű másodtermésének átlagsúlya 3,8 g sötétpiros színű, tompa kúp alakú közepesen fényes, kemény húsú. Sarjon való termesztés esetén szüret július elején kezdődik és októberig tart.

Nagyon bőtermő. Speciális termesztési mód, hogy ha csak az "őszi" termést akarjuk megtartani, akkor az őszi letermett vesszőket az érés végén le kell vágni. Így a nyári termés elmarad, de az őszi bogyómérete nagyobb lesz. Igen ellenálló a Phytophtorás gyökérrrothadással szemben. Hobbykertészek és termesztők számára egyaránt ajánlott a málnanemesítés újabb generációjának e tagját.

Vissza az oldal tetejére.
Meggy

Meggy

Talajban nem válogat, nagyrészt önporzók, nem szükséges feltétlenül porzófát ültetnünk. A meggyet a gyümölcstermesztő és fogyasztó országok többségében ipari gyümölcsnek tekintik. Világviszonylatban kivételesnek tekinthetők azon közép és középkeleteurópai országok, ahol a meggyet frissen is fogyasztják. Meggyfajtáink érési sort alkotnak, a sor és tőtávolság egyaránt alkalmassá teszi az ültetvényeket a gépi betakarításra.

Termesztett fajtáink:

Érdi bőtermő: Június közepén érik. Elsősorban friss fogyasztásra alkalmas fajta, de ipari felhasználása is jelentős (kompót, mirelit áru). Középnagy gyümölcsei kellemesen fűszeres, édeskés-savas ízűek. Húsa félkemény, festőlevű fajta. Kocsányán nincsen pálhalevél. Középerős, vagy gyenge növekedésű, szétterülő, sűrű gömb ágrendszerű. A fajta hibája, hogy vázágai könnyen lehasadnak, ezért már a koronaforma kialakításakor ügyelni kell arra, hogy sudaras koronaformát neveljünk, s a vázágak ne egy pontból eredjenek. Termőkorban indokolt a vázágak rögzítése. Korán termőre fordul, és bőven terem. Moníliára fogékony. Telepítése korai érési ideje, sokoldalú felhasználhatósága, és kiváló gyümölcsminősége miatt javasolható.

Debreceni bőtermő: Június végén-július elején érik. Friss fogyasztásra, és ipari felhasználásra is egyaránt felhasználható. A gyümölcs mérete középnagy (6-7 g), színe éretten bordópiros, húsa félkemény, savanykás. Kocsánya hosszú, pálhaleveles. Középerős növekedésű, lehajló ágrendszerű, elsűrűsödésre és ostorosodásra hajlamos. Kiváló termőképesség, és termésbiztonság jellemzi. Termőkorban rendszeres metszést igényel, gépi betakarításra is alkalmas fajta.

Újfehértói fürtös: Június végén-július elején érik. Friss fogyasztásra, és ipari felhasználásra is egyaránt felhasználható. Üvegmeggy jellegű, fényes. A gyümölcs mérete középnagy (5-6 g), színe éretten bordópiros, húsa félkemény, savanykás. Kocsánya hosszú, pálhaleveles. Középerős, vagy erős növekedésű, lehajló ágrendszerű, elsűrűsödésre és ostorosodásra hajlamos. Kiváló termőképesség, és termésbiztonság jellemzi. Termőkorban rendszeres metszést igényel, gépi betakarításra is alkalmas fajta.

Kántorjánosi 3-as: Június végén-július elején érik. Friss fogyasztásra, és ipari felhasználásra is egyaránt felhasználható. A gyümölcs mérete középnagy (6-7 g), üvegmeggy jellegű, színe éretten bordópiros, húsa félkemény, aromás, savanykás, gyengén festő-, bőlevű. Kocsánya hosszú, pálhaleveles. Középerős, vagy erős növekedésű, lehajló ágrendszerű, elsűrűsödésre és ostorosodásra hajlamos. Kiváló termőképesség, és termésbiztonság jellemzi. Termőkorban rendszeres metszést igényel, gépi betakarításra is alkalmas fajta.

Cigánymeggy: Ismeretlen, feltehetően magyar eredetű. Régen mag és sarjpopulációból kiválasztott egyedeit termesztették, ami nagy változatosságú fajtakört eredményezett. Az egész országban elterjedt, az ültetvényekben pollenadónak telepítették. Ma már csak klónjai szaporíthatók. Érése általában elhúzódó, de sokáig a fán hagyható és egyszerre szedhető. Gyümölcse kicsi (3-4 g), gömb alakú, sötétbordóra színeződő puha húsú és erősen festő levű.

Klónok: C.7, C.59, C.404. Többféle ipari célra - légyártás, édesipar, szeszipar használják termését.

Vissza az oldal tetejére.
Ribiszke

Ribiszke

A ribiszke nagy biológiai értékű gyümölcs, nagy mennyiségű vitamint tartalmaz, amely ásványi sókkal együtt kedvező az emberi szervezet fiziológiai folyamataira. C-vitamin tartalma állandó. Megfelelő technológiával (mélyhűtéssel, nyers lében, szörp, dzsem formájában 75-95%-a még hosszabb tárolás esetén is megmarad.

A mérsékelt égövön az Északi-sarkkör tájékáig több fajt termesztenek. Dél felé haladva számuk és alakgazdagságuk erősen csökken. A termesztett fajok többsége Európa és Ázsia, valamint Amerika észak részéről ered. A piros ribiszke hidegtűrése minden fejlődési állapotban megfelel a kontinentális klímában előforduló szélsőségeknek, egyedül a virágzáskori erős lehűlés okozhat kárt. A piros ribiszke nem szereti a tűző napsugárzásnak kitett déli fekvésű lejtőket, ahol a felmelegedés miatt korán ledobja és gyengén terem.

A ribiszke tenyészidejében két nagy vízigényű szakaszt különíthetünk el. Az egyik a zsedüléstől az érésig (június közepe-vége), a másik a rügydifferenciálódás (július vége-augusztus eleje). A tenyészidőszak alatt átlagos csapadékigénye 350 mm.

Piros ribiszkénk gépi betakarításra alkalmas, de igény szerint kézi szedést is alkalmazunk, mivel a 15 cm hosszú fürtök nagyon mutatósak. Fekete ribiszke fajtáinkat a gyümölcssor végére illesztettük a gépek jobb kihasználtsága érdekében.

Termesztett fajtáink:

Jonkheer van Tets: Nagyon korai érésű, általában június vége felé teljes érésben van. Friss fogyasztásra, mélyhűtésre és feldolgozásra egyaránt javasolható. Bogyói nagyméretűek, középpirosak, gömbölyűek, lazán állnak a fürtön. íze kellemesen savas és zamatos. Bokra erős növekedésű. Nagyon bőtermő. Bogyója erősen tapad a fürthöz, éretten sem pereg. Öntözetlen körülmények között is kiegyenlítetten és jól terem. Üzemi és házikerti termesztésre egyaránt alkalmas. Rendszeres ritkító-felújító metszést igényel, hogy a fürtök elaprózódását elkerüljük.

Detvan: Bőven és rendszeresen termő, hösszú fürtű, ezért kézzel és géppel is jól szüretelhető fajta.

Vissza az oldal tetejére.
Szamóca

Szamóca

A termesztett szamócafajták genetikai tulajdonságukat és ökológiai alkalmazkodóképességüket tekintve igen változatosak. Ez a nagyfokú alakgazdagság lehetővé teszi, hogy szinte minden éghajlati övezetben és minden felhasználási célra illetve minden művelési módhoz választható alkalmas szamócafajta. A nemesítés során hozzávetőlegesen tíz évente lecserélődnek a világ vezető fajtái. Közismert, hogy a legtöbb szamócafajta azon a területen, olyan környezeti feltételek mellett adja a legnagyobb hozamot, ahol azt előállították illetve értékelték. Ezért szükséges vizsgálni a külföldi szamócafajták termesztésbe vonása során a klímaadaptációs képességét az adott termőhelyen. Így nem fordulhat elő, hogy a származási helyükön rekordtermést adó fajták az új környezeti feltételek közé kerülve csalódást okoznak. Ennek megfelelően nálunk leginkább a Nyugat- és Közép-Európában vagy Észak-Amerika hasonló éghajlati övezetében előállított és termesztett fajták váltak be. A fajtaválasztásnál érdemes figyelembe venni a felhasználás célját.

Frissfogyasztásra, árutermelő ültetvényekbe: nagy termőképességű, nagy mutatós gyümölcsű, az aprósodásra kevésbéhajlamos, a szállítást jól tűrő fajták alkalmasak.

Gyorsfagyasztásra: kemény gyümölcsű, könnyen csumázható, felolvasztás után alakjukat, színüket, ízüket megtartó kisebb, de kiegyenlítettebb méretet adó fajták alkalmasak.

Házikertbe mindenki a saját ízlése szerint választhat fajtákat, de fontos lehet a gyümölcs nagysága, íze, a szüretelhetőség hossza (folytontermők), a termőhely iránti igénytelensége, betegség-ellenállósága vagy különleges zamata.

A BenedekGyümölcsFarm választott fajtái hűtőipari és cukrászati felhasználásra is kiválóan alkalmasak, mert a gyümölcshús színe egyöntetű piros. Öntözött szamóca ültetvényeink 3-4 év után kerülnek kivágásra, a gyümölcsök tisztaságát a beszalmázott sorköz biztosítja.

Termesztett fajtáink:

Honeoye: Amerikából származó fajta. Gyümölcse sötétvörös, erősen fényes, kúp alakú, közepes méretű (10-11g). Gyümölcshúsa szilárd, a csészelevél közepesen vagy erősen kötődik a gyümölcshöz. Íze édes-savas, közepesen aromás, a fagyasztott gyümölcs minősége jó. Korai érésű. Gömb alakú, erős növekedésű, közepesen sűrű bokrot nevel. Korai virágzása miatt a késő tavaszi fagyok károsíthatják. Intenzív termesztési körülmények közé való. Bokra egészséges, kiritkulásra nem hajlamos. Áru- és házikerti termesztésre egyaránt alkalmas, frissfogyasztásra, feldolgozásra és gyorsfagyasztásra is javasolt.

Vissza az oldal tetejére.